" Gastronómia je chrám, kde vytvárame a predávame atmosféru, kde z esteticky neutrálnych surovín, tvoríme koncentrovanú krásu. "
Úvod Suroviny Koreniny a byliny Bobkový list - navodí krásne sny

Bobkový list - navodí krásne sny

E-mail Vytlačiť

bobkovy_list.jpgBobkový list, alebo list vavrínu vznešeného nájdeme asi v každej kuchyni a nevieme si bez jeho arómy predstaviť paradajkovú či sviečkovú omáčku. Ak začnete pátrať vo svojich dejepisných vedomostiach a vybavíte si starovekých cisárov s vavrínovými vencami na hlave, je jasné, že sa nejednalo a nejedná o obyčajný ker.


Sušené listy vavrínu sa pod názvom bobkový list používajú ako korenina. O jeho používanie a pestovanie sa zaslúžili Gréci a Rimania. Jeho výhodou je, že ani pri dlhšom skladovaní nestráca podstatne na kvalite. Ako korenina sa používajú listy alebo prášok z nich. Používa sa do smotanových omáčok, polievok, kyslých jedál, pri nakladaní mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny. Má ľahké sedatívne účinky, podporuje trávenie, má aj antiseptické (protizápalové) účinky.

 

Z HISTÓRIE

 

Pôvod tohto korenia je v Malej Ázii. Odtiaľ sa rozšírilo do celého Stredomoria a pôvodné kultivary boli dokonca prirodzenou súčasťou subtropických lesov. Vavrín mal významné postavenie v gréckej mytológii, a to najmä ako posvätná rastlina. Až na druhom mieste bol používaný ako korenie. Na vavrín sa podľa mýtu premenila nymfa Dafné, aby sa skryla pred Apolónom, ktorý ju prenasledoval. Ten potom v znamení ohrdnutej lásky nosil na hlave vavrínový veniec. Vetvička vavrínu vraj na viac dokázala ochrániť pred úderom blesku a ukrytá pod vankúšom údajne prinášala krásne sny. Ľahko narkotické účinky čerstvých listov boli žiaduce pre kňažky pred veštbami, preto listy žuvali. Vavrín sa taktiež spája s korunovaním víťazov alebo laureátov, o čom svedčí aj latinský názov vavrínu Laurus nobilis. V latinskom názvu sa dá nájsť aj pôvod ženského mena Laura.

 

VZHĽAD A VÝSKYT

 

Vavrín vznešený je stálo zelený, obvykle asi 6 metrov vysoký ker. Môžeme sa s ním stretnúť v juhoeurópskych štátoch, ale tiež v Iraku či Sýrii. Našinci si často vozia jeho semená domov za účelom vypestovať si ho. A väčšinou sa to aj podarí, i keď celoročné vonkajšie stanovisko v našich podmienkach nie je pre neho vhodné. Potrebuje totiž relatívne veľa slnečného svetla. Ďalšou dôležitou podmienkou je dobre priepustná hlinitopiesočnatá pôda. Čerstvé listy sú tmavozelené, kožovité a na povrchu lesklé. Kvalitné sušené listy majú svetlozelenú farbu a nežiaduce sú na nich akékoľvek farebné škvrny. Sušené listy sa k nám najčastejšie dovážajú z Grécka, Talianska a Španielska. Celosvetovo najväčším producentom je Turecko.

 

ÚČINKY BOBKOVÉHO LISTU

 

Ak už bolo uvedené, listy v čerstvom stavu obsahujú aromatické silice, ktoré môžu pôsobiť ako narkotiká. V liečiteľstve sa bobkový list používa aj k príprave čaju, ktorý má detoxikačné a antiepileptické účinky. Pripravuje sa z 2 lístkov, ktoré zalejeme 250ml vriacej vody. Konzumácia tohto korenia zaručuje i dobré trávenie a chuť do jedla, znižuje hladinu krvného cukru, je teda vhodné aj pre diabetikov. Počas letného posedenia pri ohni na bobkovom liste istotne oceníte i to, že jeho vôňa odpudzuje škodlivý hmyz, podobne ako aróma klinčeka. Vavrínová masť sa tiež používa pri liečbe reumatizmu.

 

VYUŽITIE V KUCHYNI

Bobkový list chutí trpko a je veľmi aromatický. Tieto vlastnosti sa sušením čiastočne eliminujú. Horká chuť bobkového listu sa báječne dopĺňa s kyslými potravinami, neváhajte ho teda v malom množstve pridať do kyslej kapusty či do uhorkového nálevu. Ďalej sa hodí k tmavým omáčkam, zverine a rybám. Skvele s ním ochutíme aj pokrmy zo zemiakov a všetky strukoviny. Pri dochucovaní jedál týmto korením však platí, že menej je viac. Pamätajte tiež na to, že ho do jedla pridávame až tesne pred dokončením, pretože dlhým varením zhorkne. Mleté listy pridávame až do hotového pokrmu. Bobkové listy nám v suchu vydržia asi rok. Pokiaľ však majú hnedastú farbu či dokonca škvrny, radšej sa ich zbavte a do pokrmu ich rozhodne nepridávajte.

 

Agáta Urbanová

 

 

 

 

Piatok, 22 August 2014

Anketa

Ako pripravený je dnes absolvent strednej odbornej školy na prácu v gastronómii ?
 

Blahoželáme

Včera: Jana
Dnes: Tichomír
Zajtra: Filip

Newsletter

Chcete byť pravidelne informovaný o novinkách a akciách na našom portáli ?



Partneri portáluKARLOFF s.r.o.